The Tudors (2007)

2009.02.19. 22:11

Egy sorozat, aminek első évadát, 10 részt a héten fogyasztottam el: Tudorok (The Tudors), 2007-es HBO produkció.

Story:
A kosztümös dráma a 16. századi Angliában játszódik, a Tudor-dinasztia uralma, pontosabban a 2. uralkodó, VIII. Henry uralkodása alatt. Az első évad történetét az teszi ki, hogy a hatalomra vágyók le akarják váltani a kapzsi bíborost, Wolsey-t, Henry pedig megpróbál elválni öreg feleségétől, Aragóniai Katalintól, mert beleszeret a gyönyörű, fiatal, okos Anne Boleyn-ben.
Ezen kívül epizódsztorik vannak. Néhányat megemlítenék (SPOILER):
1. A király barátai közül az egyik, Sir William Compton beleszeret egy udvari zenészbe, Thomas Tallisbe (igen, fiú), de alighogy egymáséi lesznek, William meghal az "izzadós betegségben"
2. Az "izzadós betegség", amibe az emberek fél nap alatt belehalnak. Anne Boleyn is elkapta, de ő túlélte :P
3. Henry hozzáadja húgát, Margaretet a nagyon öreg és csúnya portugál királyhoz, akit a nő két nap múlva megfojt egy párnával. Ezután csak úgy hozzámegy a király másik közeli barátjához, Sir Charles Brandonhoz (akivel már a portugál esküvő előtt is összefeküdtek).
4. Margaret meghal tüdővészben
5. maradék: Henry törvénytelen fia; Francois, a francia király; protestánségetés

Pasik:
A filmet teletömték jó pasikkal! Nem babaarcú szépfiúkkal, mint Leonardo DiCaprio (őt is szeretem), hanem sármos férfiakkal, mint például George Clooney vagy Pierce Brosnan. Természetesen ők nem játszanak a sorozatban...:P TOP5 ->
1. William Compton (Kristen Holden-Ried)
A király közeli barátja volt, vicces, laza figura. Felesége a szép Anne Hastings volt, de ő inkább a zenész (és szerintem kicsit nyomi) Thomas Tallis-hez vonzódott. Sajnost az évad 2. felében belehal az "izzadós betegségbe"...
2. Charles Brandon (Henry Cavill)
Helyi szívtipró, a hűség ismeretlen fogalom számára. Henry húgába is belegabalyodik, el is veszi, de folyamatosan csalja őt. Margaret halála után szemet vet gyámleányára. Quote: "Barátom, ha minden nagykövet gyönyörű nő lenne, akkor éjjel-nappal országomat szolgálnám."
3. Henry Tudor (Jonathan Rhys-Meyers)
A király. Néha egész jól tud kinézni, főleg ha nem növeszt éppen szakállat. Furcsák a szemei, és néha ilyesztő az arca, de amikor Anne-nel van, akkor halál-cuki.
4. Thomas Cromwell (James Frain)
Olyan kis búskomor, de nekem tetszik. Főleg amikor néha elmosolyodik. Kiskutyanézése van, imádom :D
5. Anthony Knivert (Callum Blue)
A király harmadik jó barátja. Róla nem mondanék sokat. Ott van, ha beszélgetni kell és helyes. Ennyi.

Szexjelenetek:
Tele van velük a sorozat! Minden részben van legalább egy. Az nagyon tetszett, amikor Margaret haldoklott, épp vér formájában köhögte fel a tüdejét és közben bevágtak képeket Charlesról, aki jól mulatott... Aztán volt itt még szolgaválláratámaszkodóésközbenönkielégítő király, meg hajón-királylány-letámadós is.Oh, és mivel is fejeződött be a 10. rész? Anne és Henry egymáséi lettek.. Ajjaj, útban a baba?

Anne Boleyn (Natalie Dormer):
A kedvenc nőnemű karakterem! Csodálatos, ahogy elér mindent, amit akar. Szép, okos, fiatal, annyira boldog lennék, ha nem tudnám, hogy 3 évi házasság után, 1536-ban lefejezik. Vigasztaljon a tudat, hogy az ő gyermeke, I. Elizabeth lesz Anglia egyik leghatalmasabb uralkodója :)
Ja, és baromira tetszenek a ruhák, amiket Natalie Dormer a sorozatban visel!

Wolsey, a bíboros (Sam Neill):
Negatív szereplő, alattomos, már-már gognosz, de amikor Yorkba száműzik, kicsit megsajnálom. Kétségbeesetten próbál javítani saját, és szerelme, Joan életszínvonalán. ez lesz a veszte, felségárulásért börtönbe zárják. A szívem szakadt meg, amikor kirángatták az ágyból, Joan meg sírva csókolta, és akkor ő még bocsánatot kér, hogy nincs semmi, ami majd emlékeztetné rá az asszonyt. De igen, az egész életem - feleli Joan... Az megint egy jól eltalált részlet volt, amikor Wolsey Istenhez beszélt és közben az őt gúnyoló előadás pillanatai is megjelentek. A rövid beszéd után a karaktert annyira magaménak éreztem, hogy csak na! Egyszerűen én is így viselkedtem volna. Wolsey nem volt gonosz. Wolsey Ember volt... amíg el nem vágta a saját torkát. Oh, igen... én szíven szúrtam volna magam... sokkal... szebb...

Aragóniai Katalin (Maria Doyle Kennedy):
Utálom. Egyszerűen irritál. Meg... olyan öreg! Menjen haza Spanyolországba és hagyja békén szegény Henry-t és Anne-t. Ugye mások szerint is akcentusos?


Összegzés:
Nagyon jó sorozat. Történelmileg hű is, tetszik, hogy beletettek olyan dolgokat, mint  a Keresztény ember engedelmessége című könyv. Sokkal hűebb, mint a The other Boleyn Girl, ami ugyanebben az időben játszódik. Majd erről a filmről is fogok írni. Jó mozi, de nem igaz. Ez a sorozat viszont többé kevésbé az, számomra, aki egy laikus és nem egy történész vagy anglisztikus szemén keresztül látja a történetet.

+ Thomas-ok!!!
A sorozat tele van Thomas nevű szereplőkkel!!! Bezzeg John-ból egy sincs...
Thomas-ok: Woseley, Cromwell, Tallis, More (Mórus), Wyatt /költő/, Boleyn /Anne apja/, Cranmer, Howard /aka Norfolk/

Atonement (2007)

2009.02.18. 22:20

Ebben a percben fejeztem be egy 2007-es filmet, az Atonement (Vágy és Vezeklés) című drámát. Nem tudom, miért így fordították magyarra, hiszen a cím önmagában annyit jelent, bűnhődés, vezeklés. Főszerepben: Keira Knightley (Karib-tenger kalózai) és James McAvoy (Az utolsó skót király)


A story:
A film Briony Tallis regénye, mint a végén megtudhatjuk. A 21. és egyben utolsó. Önéletrajzi alapokkal. Azért csak alapokkal, mert máshogy fejezte be a történetet. Az ő könyvében Robbie, a gondnok fia és Cecilia, a nővére elnyerik megérdemelt boldogságukat, amit annak idején Briony akadályozott meg.
Adott egy szép nagy ház Angliában. Migrénes anyuka, szabad lelkű lánya, Cecilia, és Cee húga, Briony, aki szabadidejében színdarabot ír. Képzelete nem csak papíron erős, hanem a valóságban is, és néha nem annak látja a dolgokat, amik valójában. Nem tudja mire vélni azt sem, amikor az ablakából látja a szökőkútba ugró nővérért, ahogy utána vizesen áll Robbie előtt. Robbie a villa gondnoka, édesanyjával képezik a személyzetet. Briony szerelmes belé. Még a folyóba is beleugrott, hogy lássa, megmenti-e őt a fiú. Ám Robbie-nak inkább Cee-re fáj a foga, mint azt levélben meg is írja. Itt kezdődik a bonyodalom.
A lányok bátyja, Leon hazaérkezik, nem tudom honnan, és magával hozza barátját, Pault is, aki egy csokigyár tulajdonosa. Igazi cukros bácsi... A házban tartózkodik még három gyerek, Jackson, Pierrot és Lola, a nővérük. Ők a távoli kuzinok. A vacsorára mindenki hivatalos, még Robbie is. Előtte azért történik egy s más. Paul és a pár évvel fiatalabb Lola flörtölnek, az ikerfiúk megkínozzák Lolát mert haza akarnak menni, Briony megmutatja a levelet Lolának, amiből kikövetkeztetik, hogy Robbie szexmániás (nem az, csak mint 20 éves fiatalember, megkíván egy szép nőt egy forró nyári napon), Cecilia és Robbie szeretkeznek a könyvtárban, mivel mindketten szeretik egymást.
Szóval vacsi. Az ikrek viszont eltűnnek, még búcsúlevelet is írnak. Mindenki elkezdi őket keresni, kint a sötét udvarban. Briony viszont mást talál valaki épp a vörös hajú cafkát, Lolát döngeti a füvön. Élénk fantázia ON! Persze, csak is Robbie lehetett! Briony jól feljelenti szegény fiút, és mire Robbie visszatér az ikrekkel, már az egész ház csúnyán néz rá. Kivéve Cee-t aki tudja, hogy Briony hazudik. Robbie-t elviszi a rendőrség, Cecilia búcsúzóul a fülébe súgja: I love you! Come back! Come back to me!
Világháború. 2. Robbie harcolhat, és így nem kell a börtönben rohadnia. Cee-vel levélben tartják a kapcsolatot, szeretik egymást, Robbie fejében egyre csak azok az utolsó szavak visszhangoznak. Egy hajnalban épp a lányra gondol, amikor láthatjuk nyílt, vérző sebét a mellkasán. ekkor még nem is gondoltam... ő és még 2 társa elszakadtak az egységtől, és sok séta után találtak csak oda a tengerparthoz, a bázisra. Robbie leissza magát, aztán elalszik. Előtte még szól barátjának, hogy keltse fel 7 előtt, mielőtt indulnak haza.
Világháború. 2. Anglia összes fiatal nőjéből nővért képeznek. Cee is nővér lett. Briony-t meg most képzik. Cecilia az eset után minden kapcsolatot megszakított  a családjával, főleg Briony-val. A lány azonban megkomolyodott, rájött, hogy hibát követett el. Elmegy Lola és Paul esküvőjére és akkor bumm! jön a felismerés, hogy annak idején ki is "erőszakolta" meg Lolát. Briony elmegy Cee-hez 1940 júniusában bocsánatot kérni. Nővére és Robbie továbbra is utálják, a fiú mintha be is kattant volna egy kicsit.
Innentől bőgtem végig -> Jelen: Briony öreg. Egy tv műsorban beszél az új könyvéről, ami egyben az utolsó is. Elmondja, hogy ő az igazat akarta írni. Tényleg, de nem így tett. Meg akarta adni a párnak a jól megérdemelt boldogságot, amit egyedül ő tett tönkre. Köszönjük Briony, sokra megy vele mindenki... Szóval, a valóságban Briony gyáva lett volna elmenni beszélgetni Cee-ékhez.
Meg aztán nem is tudott volna, mivel Robbie Turner nem ébredt fel reggel 7 előtt. Elhunyt vérmérgezésben, a visszavonulás utolsó napján, Bray-Dunes-nál. Amikor elaludt, azt hittem, csak álmodik, de így utólag, lepergett a szeme előtt az élete... Micsoda látvány volt, ahogy az ifjú katona átmegy a pipacsmezőn. Pipacs... halálvirág. Szirmai akár a hulló vércseppek. A múlandóságot szimbolizálja gyorsan elhulló virágjával.
És Cee? Cecilia Tallis azon év októberében halt bele egy bombázásba. eltalálták a metró víz- és gázcsőrendszerét, ahol aludt. Rengeteg ember fulladt vízbe...
minden olyan jól alakulhatott volna, ha Robbie jó levelet ad Briony kezébe, vagy ha Briony nem olvassa el a levelet. És ha Paul nem fekszik le Lolával, vagy Briony nem talál rájuk. Minden másképp lett volna. Cee nem aludt volna a metróaluljáróban, Robbie pedig nem sétált volna a pipacsos réten...I hate you, Briony... I really hate you!!!

Hairspray (2007)

2009.02.18. 22:14

Mai bejegyzésemben egy filmről szeretnék írni. Pénzt nem voltam hajlandó adni érte, ezért megvártam, amíg a tvbe kerül. Ez a film a Hairspray, avagy Hajlakk.

A story röviden:
'60-as évek, Baltimore. A főszereplő egy kövér lány, Tracy (Nikki Blonsky), aki imád táncolni, ezért jó tiniként minden délután nézi a Corny Collins (James Marsden) Showt, bár anyja, Edna (John Travolta!) ezt nem nézi jó szemmel. Ja, és bele van esve Link Larkinba (Zac Efron), aki az ügyeletes szépfiú, nem mellesleg Amber fiúja. Amber pedig Velma Von Tussle (Michelle Pfeiffer) lána, aki a TV igazgatója. Nagy lehetőség, új lányt keresnek táncosnak, aki nem olyan "fogékony" mint az előző. Tracy jelentkezik, de Velma elutasítja, mert túl kövér. Később Link meglátja, ahogy a büntetés ideje alatt Tracy a négerekkel táncol. Corny elé viszi, aki beveszi a csapatba. Jön egy balhé a Néger-nap eltörlésével, aztán a végén mindenki boldog. Link és Tracy összejönnek, Happy End.

A filmben feltűnik még Amanda Bynes, mint Penny, Tracy legjobb barátnője. Christopher Walken, mint Tracy papája, Wilbur. Queen Latifah, Motorszájú Maybelle-ként, és Elijah Kelley, aki egy táncos néger, Seaweed J. Stubbs-

Link Larkin:
A filmben Zac Efron játszik, aki akkor vágta el magát előttem, amikor elvállalta a HSM filmeket, amik szerintem borzalmasak. Vagy ezekkel lett híres? Mindegy. Ebben a filmben viszont egészen emberi. Zacre mindig úgy gondolok, mint egy nagy adag nyálra. Viszont itt, egy vígjátékban, egy idióta szerepével más volt. Ő volt a Corney Collins Show szépfiúja, aki a bevezető szám végén stílusosan benyögi, hogy "and I'm Link!".

Még jól is énekel. itt a Ladies' Choice, ami egy elég jó szám:

És volt még egy jó jelenete, amikor elment Tracyékhez, de a lány nem volt otthon. Link fogta magát és Tracy fényképét és énekelni kezdett. Még a csaj ágyára is lefeküdt és úgy dalolt arról, hogy hű de szerelmes.

Á, ezt a magyarok feliratban valahogy úgy fordították egy résznél, hogy "kövér kanca" meg "sovány mén", amikor Link igazából csak annyit mondott, hogy nem érdekli a csaj súlya XD

Corny Collins:
Cornyt James Marsden játszotta, akit az ismerhet, aki láttam az X-Men triológia bármelyik részét, a Bűbájt, vagy a 27 idegen igent. Én láttam az X-Men filmeket. Ő volt bennük Scott, vagyis Küklopsz. Akárhogy is nézzük, a poénok ellenére az egy komoly film. Ez viszont... Na de aztán leesett, hogy a Bűbájban meg Edwardot, a lökött herceget alakította. :) Isteni a m

 

osolya, áh... és nem is látszik rajta, hogy már 36 éves! Szóval az ő karaktere is elég jó volt ^^

 


Penny és Seaweed:
Amanda Bynes, a Miről álmodik a lány?-ból és Elijah Kelley. Ők inkább komikus figurák voltak, csak a poén kedvéért. Bár a néger srác elég jól táncolt :P A csajnak egy hitfanatikus anyja volt, aki még ördögöt is akart űzni a lányából, és amikor bezárta a szobájába, azzal fenyegette, hogy csak ropin és limonádén fog élni ezentúl, no és meg is kötözte :P De aztán a srác megszökteti:

Penny: Azt hittem, a bőrszínünk gátat emel közénk.
Seaweed: Dehogy! Inkább ez a csomó... Anyád matróz volt, vagy mi?

Majd elfelejtettem, hogy a fináléban pedig Penny benyögi a tv élő adásában, hogy "Itt egy lány, aki bírja a csoki" majd megcsókolja a srácot. Az anyja pedig a tv-n keresztül nézi XD

Edna és Wilbur:
Travolta nagyot alakított, de Chris Walken is elég jó volt, olyan csendes-gyilkosnak néz ki :D ő a Távkapcsból ismerhető többek között. A legviccesebb jeleneteik:
1. Travolta énekel, hogy egy a '60-as évek, ideje újra élni. (zene)
2. Wilbur nem veszi észre a gagyiboltban, hogy hajt rá Velma.
3. Együtt táncolnak az éjszakában. tangó, keringő, stb...

Zenék:
elég jók, mint hallhattátok :P még az OST-t is letöltöttem, és hallgatom is.
Itt van még egy, The New Girl in Town:

Díjak, jelőlések:
BAFTA-díj (2008) - Legjobb smink és maszk jelölés
Golden Globe díj (2008) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: John Travolta
Golden Globe díj (2008) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Nikki Blonsky
Golden Globe díj (2008) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés

Nézzétek meg, legközelebb péntek délután adja az HBO!

Seaweed idézettel zárnék:
"Ne izgulj, meszes nyuszi!"