Atonement (2007)

2009.02.18. 22:20

Ebben a percben fejeztem be egy 2007-es filmet, az Atonement (Vágy és Vezeklés) című drámát. Nem tudom, miért így fordították magyarra, hiszen a cím önmagában annyit jelent, bűnhődés, vezeklés. Főszerepben: Keira Knightley (Karib-tenger kalózai) és James McAvoy (Az utolsó skót király)


A story:
A film Briony Tallis regénye, mint a végén megtudhatjuk. A 21. és egyben utolsó. Önéletrajzi alapokkal. Azért csak alapokkal, mert máshogy fejezte be a történetet. Az ő könyvében Robbie, a gondnok fia és Cecilia, a nővére elnyerik megérdemelt boldogságukat, amit annak idején Briony akadályozott meg.
Adott egy szép nagy ház Angliában. Migrénes anyuka, szabad lelkű lánya, Cecilia, és Cee húga, Briony, aki szabadidejében színdarabot ír. Képzelete nem csak papíron erős, hanem a valóságban is, és néha nem annak látja a dolgokat, amik valójában. Nem tudja mire vélni azt sem, amikor az ablakából látja a szökőkútba ugró nővérért, ahogy utána vizesen áll Robbie előtt. Robbie a villa gondnoka, édesanyjával képezik a személyzetet. Briony szerelmes belé. Még a folyóba is beleugrott, hogy lássa, megmenti-e őt a fiú. Ám Robbie-nak inkább Cee-re fáj a foga, mint azt levélben meg is írja. Itt kezdődik a bonyodalom.
A lányok bátyja, Leon hazaérkezik, nem tudom honnan, és magával hozza barátját, Pault is, aki egy csokigyár tulajdonosa. Igazi cukros bácsi... A házban tartózkodik még három gyerek, Jackson, Pierrot és Lola, a nővérük. Ők a távoli kuzinok. A vacsorára mindenki hivatalos, még Robbie is. Előtte azért történik egy s más. Paul és a pár évvel fiatalabb Lola flörtölnek, az ikerfiúk megkínozzák Lolát mert haza akarnak menni, Briony megmutatja a levelet Lolának, amiből kikövetkeztetik, hogy Robbie szexmániás (nem az, csak mint 20 éves fiatalember, megkíván egy szép nőt egy forró nyári napon), Cecilia és Robbie szeretkeznek a könyvtárban, mivel mindketten szeretik egymást.
Szóval vacsi. Az ikrek viszont eltűnnek, még búcsúlevelet is írnak. Mindenki elkezdi őket keresni, kint a sötét udvarban. Briony viszont mást talál valaki épp a vörös hajú cafkát, Lolát döngeti a füvön. Élénk fantázia ON! Persze, csak is Robbie lehetett! Briony jól feljelenti szegény fiút, és mire Robbie visszatér az ikrekkel, már az egész ház csúnyán néz rá. Kivéve Cee-t aki tudja, hogy Briony hazudik. Robbie-t elviszi a rendőrség, Cecilia búcsúzóul a fülébe súgja: I love you! Come back! Come back to me!
Világháború. 2. Robbie harcolhat, és így nem kell a börtönben rohadnia. Cee-vel levélben tartják a kapcsolatot, szeretik egymást, Robbie fejében egyre csak azok az utolsó szavak visszhangoznak. Egy hajnalban épp a lányra gondol, amikor láthatjuk nyílt, vérző sebét a mellkasán. ekkor még nem is gondoltam... ő és még 2 társa elszakadtak az egységtől, és sok séta után találtak csak oda a tengerparthoz, a bázisra. Robbie leissza magát, aztán elalszik. Előtte még szól barátjának, hogy keltse fel 7 előtt, mielőtt indulnak haza.
Világháború. 2. Anglia összes fiatal nőjéből nővért képeznek. Cee is nővér lett. Briony-t meg most képzik. Cecilia az eset után minden kapcsolatot megszakított  a családjával, főleg Briony-val. A lány azonban megkomolyodott, rájött, hogy hibát követett el. Elmegy Lola és Paul esküvőjére és akkor bumm! jön a felismerés, hogy annak idején ki is "erőszakolta" meg Lolát. Briony elmegy Cee-hez 1940 júniusában bocsánatot kérni. Nővére és Robbie továbbra is utálják, a fiú mintha be is kattant volna egy kicsit.
Innentől bőgtem végig -> Jelen: Briony öreg. Egy tv műsorban beszél az új könyvéről, ami egyben az utolsó is. Elmondja, hogy ő az igazat akarta írni. Tényleg, de nem így tett. Meg akarta adni a párnak a jól megérdemelt boldogságot, amit egyedül ő tett tönkre. Köszönjük Briony, sokra megy vele mindenki... Szóval, a valóságban Briony gyáva lett volna elmenni beszélgetni Cee-ékhez.
Meg aztán nem is tudott volna, mivel Robbie Turner nem ébredt fel reggel 7 előtt. Elhunyt vérmérgezésben, a visszavonulás utolsó napján, Bray-Dunes-nál. Amikor elaludt, azt hittem, csak álmodik, de így utólag, lepergett a szeme előtt az élete... Micsoda látvány volt, ahogy az ifjú katona átmegy a pipacsmezőn. Pipacs... halálvirág. Szirmai akár a hulló vércseppek. A múlandóságot szimbolizálja gyorsan elhulló virágjával.
És Cee? Cecilia Tallis azon év októberében halt bele egy bombázásba. eltalálták a metró víz- és gázcsőrendszerét, ahol aludt. Rengeteg ember fulladt vízbe...
minden olyan jól alakulhatott volna, ha Robbie jó levelet ad Briony kezébe, vagy ha Briony nem olvassa el a levelet. És ha Paul nem fekszik le Lolával, vagy Briony nem talál rájuk. Minden másképp lett volna. Cee nem aludt volna a metróaluljáróban, Robbie pedig nem sétált volna a pipacsos réten...



I hate you, Briony... I really hate you!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://boleyn.blog.hu/api/trackback/id/tr33951775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása