The Tudors (2007)

2009.02.19. 22:11

Egy sorozat, aminek első évadát, 10 részt a héten fogyasztottam el: Tudorok (The Tudors), 2007-es HBO produkció.

Story:
A kosztümös dráma a 16. századi Angliában játszódik, a Tudor-dinasztia uralma, pontosabban a 2. uralkodó, VIII. Henry uralkodása alatt. Az első évad történetét az teszi ki, hogy a hatalomra vágyók le akarják váltani a kapzsi bíborost, Wolsey-t, Henry pedig megpróbál elválni öreg feleségétől, Aragóniai Katalintól, mert beleszeret a gyönyörű, fiatal, okos Anne Boleyn-ben.
Ezen kívül epizódsztorik vannak. Néhányat megemlítenék (SPOILER):
1. A király barátai közül az egyik, Sir William Compton beleszeret egy udvari zenészbe, Thomas Tallisbe (igen, fiú), de alighogy egymáséi lesznek, William meghal az "izzadós betegségben"
2. Az "izzadós betegség", amibe az emberek fél nap alatt belehalnak. Anne Boleyn is elkapta, de ő túlélte :P
3. Henry hozzáadja húgát, Margaretet a nagyon öreg és csúnya portugál királyhoz, akit a nő két nap múlva megfojt egy párnával. Ezután csak úgy hozzámegy a király másik közeli barátjához, Sir Charles Brandonhoz (akivel már a portugál esküvő előtt is összefeküdtek).
4. Margaret meghal tüdővészben
5. maradék: Henry törvénytelen fia; Francois, a francia király; protestánségetés

Pasik:
A filmet teletömték jó pasikkal! Nem babaarcú szépfiúkkal, mint Leonardo DiCaprio (őt is szeretem), hanem sármos férfiakkal, mint például George Clooney vagy Pierce Brosnan. Természetesen ők nem játszanak a sorozatban...:P TOP5 ->
1. William Compton (Kristen Holden-Ried)
A király közeli barátja volt, vicces, laza figura. Felesége a szép Anne Hastings volt, de ő inkább a zenész (és szerintem kicsit nyomi) Thomas Tallis-hez vonzódott. Sajnost az évad 2. felében belehal az "izzadós betegségbe"...
2. Charles Brandon (Henry Cavill)
Helyi szívtipró, a hűség ismeretlen fogalom számára. Henry húgába is belegabalyodik, el is veszi, de folyamatosan csalja őt. Margaret halála után szemet vet gyámleányára. Quote: "Barátom, ha minden nagykövet gyönyörű nő lenne, akkor éjjel-nappal országomat szolgálnám."
3. Henry Tudor (Jonathan Rhys-Meyers)
A király. Néha egész jól tud kinézni, főleg ha nem növeszt éppen szakállat. Furcsák a szemei, és néha ilyesztő az arca, de amikor Anne-nel van, akkor halál-cuki.
4. Thomas Cromwell (James Frain)
Olyan kis búskomor, de nekem tetszik. Főleg amikor néha elmosolyodik. Kiskutyanézése van, imádom :D
5. Anthony Knivert (Callum Blue)
A király harmadik jó barátja. Róla nem mondanék sokat. Ott van, ha beszélgetni kell és helyes. Ennyi.

Szexjelenetek:
Tele van velük a sorozat! Minden részben van legalább egy. Az nagyon tetszett, amikor Margaret haldoklott, épp vér formájában köhögte fel a tüdejét és közben bevágtak képeket Charlesról, aki jól mulatott... Aztán volt itt még szolgaválláratámaszkodóésközbenönkielégítő király, meg hajón-királylány-letámadós is.Oh, és mivel is fejeződött be a 10. rész? Anne és Henry egymáséi lettek.. Ajjaj, útban a baba?

Anne Boleyn (Natalie Dormer):
A kedvenc nőnemű karakterem! Csodálatos, ahogy elér mindent, amit akar. Szép, okos, fiatal, annyira boldog lennék, ha nem tudnám, hogy 3 évi házasság után, 1536-ban lefejezik. Vigasztaljon a tudat, hogy az ő gyermeke, I. Elizabeth lesz Anglia egyik leghatalmasabb uralkodója :)
Ja, és baromira tetszenek a ruhák, amiket Natalie Dormer a sorozatban visel!

Wolsey, a bíboros (Sam Neill):
Negatív szereplő, alattomos, már-már gognosz, de amikor Yorkba száműzik, kicsit megsajnálom. Kétségbeesetten próbál javítani saját, és szerelme, Joan életszínvonalán. ez lesz a veszte, felségárulásért börtönbe zárják. A szívem szakadt meg, amikor kirángatták az ágyból, Joan meg sírva csókolta, és akkor ő még bocsánatot kér, hogy nincs semmi, ami majd emlékeztetné rá az asszonyt. De igen, az egész életem - feleli Joan... Az megint egy jól eltalált részlet volt, amikor Wolsey Istenhez beszélt és közben az őt gúnyoló előadás pillanatai is megjelentek. A rövid beszéd után a karaktert annyira magaménak éreztem, hogy csak na! Egyszerűen én is így viselkedtem volna. Wolsey nem volt gonosz. Wolsey Ember volt... amíg el nem vágta a saját torkát. Oh, igen... én szíven szúrtam volna magam... sokkal... szebb...

Aragóniai Katalin (Maria Doyle Kennedy):
Utálom. Egyszerűen irritál. Meg... olyan öreg! Menjen haza Spanyolországba és hagyja békén szegény Henry-t és Anne-t. Ugye mások szerint is akcentusos?


Összegzés:
Nagyon jó sorozat. Történelmileg hű is, tetszik, hogy beletettek olyan dolgokat, mint  a Keresztény ember engedelmessége című könyv. Sokkal hűebb, mint a The other Boleyn Girl, ami ugyanebben az időben játszódik. Majd erről a filmről is fogok írni. Jó mozi, de nem igaz. Ez a sorozat viszont többé kevésbé az, számomra, aki egy laikus és nem egy történész vagy anglisztikus szemén keresztül látja a történetet.

+ Thomas-ok!!!
A sorozat tele van Thomas nevű szereplőkkel!!! Bezzeg John-ból egy sincs...
Thomas-ok: Woseley, Cromwell, Tallis, More (Mórus), Wyatt /költő/, Boleyn /Anne apja/, Cranmer, Howard /aka Norfolk/

A bejegyzés trackback címe:

https://boleyn.blog.hu/api/trackback/id/tr49953762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása